אימון מתיחות חיוני לשמירה על גמישות, שיפור טווחי תנועה ומניעת פציעות. הוא ממלא תפקיד מכריע בהכנת הגוף לפעילות גופנית ויכול להועיל לאנשים בכל הגילאים ובכל רמות הכושר.

מתיחות לא רק עוזרות להאריך ולשחרר את השרירים אלא גם מגבירות את זרימת הדם והחמצן לרקמות. וכך משיגים ביצועים טובים יותר במהלך פעילות גופנית ומפחיתים את הסיכון למתיחה או נקע בשרירים.

 

על ידי שילוב מתיחות בשגרת הכושר, אתם יכולים לשפר את היציבה ואת שיווי המשקל. תרגילי מתיחה מכוונים לקבוצות שרירים ספציפיות, ועוזרים לתקן חוסר איזון ויציבות גופנית. זה יכול להקל על כאבי גב, להפחית את מתח השרירים ולקדם דפוס תנועה יעיל יותר. בנוסף, מתיחות קבועות יכולות לשפר את הביצועים האתלטיים על ידי שיפור תיאום השרירים וקידום הפעלת שרירים מיטבית.

 

אחד היתרונות העיקריים של אימון מתיחות הוא יכולתו למנוע פציעות. כאשר השרירים מתוחים ובלתי גמישים, הם נוטים יותר להתאמץ ובסיכון לקרעים. על ידי מתיחה קבועה, אתם יכולים להגביר את האלסטיות של השרירים והגידים שלכם, מה שהופך אותם עמידים יותר בפני פציעות. אימון מתיחות גם עוזר לחמם את הגוף לפני פעילות גופנית, ומכין את השרירים לדרישות הפעילות הגופנית.

 

יתרה מכך, אימון מתיחות מקדם התאוששות טובה יותר ומפחית כאבי שרירים לאחר אימון. מתיחות עוזרות לשטוף את חומצת החלב ומוצרי פסולת אחרים המצטברים בשרירים במהלך פעילות גופנית.  זה מפחית את נוקשות השרירים לאחר אימון ותהליך ההתאוששות מהיר יותר.

 

בנוסף ליתרונות הפיזיים, מתיחות מקדמות גם הרפיה נפשית והפגת מתחים. אימון מתיחות מאפשר להתמקד בגוף שלכם ולהיות נוכחים ברגע, הוא מקדם מיינדפולנס ומפחית חרדה. מתיחות יכולות להיות כלי רב ערך עבור אנשים המנהלים אורח חיים בישיבה או מבלים שעות ארוכות בישיבה ליד השולחן.

 

מתי הזמן האידיאלי לאימון מתיחות

 

הזמן האידיאלי למתיחה תלוי במטרה וביעדים של שגרת המתיחות שלכם. ככלל, יש לבצע סט מתיחות לפני אימון באופן קבוע לפני הפעילות וההמלצה היא לבצע חימום דינמי לפני עיסוק בכל פעילות גופנית נמרצת,. מתיחה דינמית כוללת הזזת השרירים והמפרקים דרך טווח תנועה מלא, וכך מגביר את זרימת הדם ועוזר לחמם את הגוף. סוג זה של מתיחות לפני אימון מומלץ לעשות לפני אימון או כל פעילות ספורטיבית כדי להכין את השרירים לתרגיל הקרוב.

 

מצד שני, מתיחות סטטיות, שבהן מחזיקים את המתיחה לזמן ארוך, מתאימות כמתיחות אחרי אימון והן נעשות בדרך כלל לאחר אימון או פעילות גופנית. סוג זה של מתיחה עוזר לקרר את הגוף ולהחזיר בהדרגה את השרירים למצב המנוחה שלהם. מתיחות אחרי אימון סטטיות יכולות לעזור לשפר את הגמישות ולמנוע מתיחות או כאבים בשרירים.

 

בנוסף למתיחות לפני ואחרי האימון, יכול להיות מועיל גם לשלב מתיחות בשגרת היומיום שלכם. הפסקות קצרות לאורך היום כדי למתוח יכול לעזור לנטרל את ההשפעות השליליות של ישיבה ממושכת או עבודה בישיבה. מתיחות בבוקר יכולות לעזור להעיר את הגוף ולהכין אתכם ליום שלפניכם, בעוד שמתיחה בערב יכולה לקדם רגיעה ולעזור להפיג את המתח שהצטבר במהלך היום.

 

'עשה ואל תעשה' באימון מתיחות וגמישות לכל הגוף

 

כדי להבטיח שגרת מתיחות בטוחה ויעילה, חשוב להקפיד על כמה כללי 'עשה ואל תעשה' 

ראשית, יש לחמם את השרירים לפני המתיחה כדי להגביר את זרימת הדם והגמישות. ניתן לעשות זאת באמצעות תרגילי אירובי קלים כמו ריצה או קפיצה.

שנית, יש למתוח את כל קבוצות השרירים העיקריות, כולל הצוואר, הכתפיים, הזרועות, החזה, הגב, הירכיים, הרגליים והשוקיים. כך ניתן לשמור על גמישות כללית ולמנוע חוסר איזון בשרירים.

שלישית, החזיקו כל מתיחה למשך 15-30 שניות וחזרו על כל מתיחה 2-3 פעמים. זה מספק לשרירים מספיק זמן להתארך ולשפר את הגמישות.

בנוסף, יש לנשום עמוק ולהירגע בכל מתיחה. הימנעו מלעצור את הנשימה או להימתח מכיוון שהדבר עלול להפריע ליעילות המתיחה.

מצד שני, יש גם כמה 'אל תעשה' שחשוב לזכור 

בראש ובראשונה, אין להקפיץ או להשתמש בתנועות חזקות בזמן מתיחה. זה יכול להוביל לפציעה ולעומס על השרירים. במקום זאת, התמקדו בתנועות חלקות ומבוקרות.

שנית, אל תדחפו את הגוף שלכם מעבר לגבולותיו. מתיחות לעולם לא אמורות לגרום לכאב או אי נוחות. אם אתם מרגישים כאב חד או עז, הפסיקו מיד.

יתר על כן, אל תזניחו את היציבה שלכם במהלך מתיחות. שמרו על יישור תקין והימנעו מרכינה או עיגול הגב.

לבסוף, אל תדלגו על מתיחות אחרי אימון. חשוב מאוד להתקרר ולמתוח את השרירים כדי למנוע שרירים תפוסים ולקדם התאוששות.

 

מתיחות לפני אימון כן או לא

 

מתיחות לפני אימון כן או לא היה נושא לוויכוח בקרב חובבי כושר ואנשי מקצוע כאחד. יש הטוענים שמתיחה סטטית לפני אימון יכולה למעשה להפחית את הביצועים ולהגביר את הסיכון לפציעה. האמונה היא שמתיחה יכולה להחליש זמנית את השרירים ולהשפיע לרעה על ייצור כוח וחוזק.

 

מצד שני, המצדדים במתיחות לפני אימון טוענים שהיא יכולה למעשה לשפר את הביצועים ולמנוע פציעה. הם טוענים שמתיחה דינמית, הכוללת הנעת השרירים בטווח תנועה מלא, יכולה לשפר את הגמישות, להגביר את זרימת הדם ולהפעיל את השרירים שישמשו במהלך האימון. וכך להוביל בסופו של דבר לביצועים טובים יותר ולהפחית את הסבירות להתאמצות או קריעה.

 

בסופו של דבר, ההחלטה האם להתמתח לפני האימון תלויה בהעדפות ובמטרות האישיות. אם האימון שלכם כולל פעילויות הדורשות רמה גבוהה של כוח או תנועות מתפרצות, כגון הרמת משקולות או ספרינט, ייתכן שיהיה מועיל יותר לדלג על מתיחות סטטיות ולהתמקד בחימום דינמי במקום זאת. זה יכול לכלול תרגילים כמו ריצה קלה, תנועתיות ברגליים או סיבובי ידיים כדי לחמם את השרירים ולהכינם לפעילות הקרובה.

 

עם זאת, אם האימון שלכם כולל פעילויות הדורשות טווח תנועה גדול יותר, כגון יוגה או פילאטיס, שילוב של כמה מתיחות סטטיות לפני האימון יכול להיות מועיל לשיפור הגמישות ומניעת פציעות.

 

חשוב לציין שלא משנה אם תבחרו להתמתח לפני האימון או לא, חימום נכון עדיין חיוני. זה יכול לכלול תרגילי אירובי קלים כמו ריצה או קפיצה בחבל כדי להעלות את טמפרטורת הגוף ולשחרר את השרירים.

 

היתרונות של מתיחות אחרי אימון

 

לאחר השלמת אימון מאתגר, חשוב לתת עדיפות למתיחות אחרי אימון כדי למקסם את היתרונות של האימון שלכם. המטרה העיקרית של מתיחות אחרי אימון היא לשפר את התאוששות השרירים, להפחית את כאבי השרירים ולקדם גמישות. כאשר אתם מתאמנים, השרירים שלכם מתכווצים ומתהדקים, ומתיחה לאחר מכן עוזרת להחזיר אותם לאורכם הטבעי.

 

  • מתיחות לאחר אימון מסייעות גם בסילוק חומצת חלב ושאר מוצרי פסולת מטבוליים שעלולים להצטבר בשרירים במהלך פעילות גופנית אינטנסיבית. זה יכול לעזור למנוע נוקשות שרירים וכאבים למחרת. בנוסף, מתיחה לאחר אימון מגבירה את זרימת הדם לשרירים, ומספקת חומרים מזינים חיוניים וחמצן המקדמים התאוששות מהירה יותר.

 

  • כדי למתוח ביעילות לאחר אימון, התמקדו בקבוצות השרירים העיקריות שהיו מעורבות במהלך האימון שלכם. החזיקו כל מתיחה למשך 15-30 שניות, קחו נשימות עמוקות כדי להרפות את השרירים ולהגדיל את המתיחה בהדרגה. חשוב להימנע מתנועות או טלטלות בזמן מתיחה, מכיוון שהדבר עלול להוביל לפציעה. במקום זאת, כוונו לתנועות חלקות ומבוקרות כדי למתוח בבטחה את השרירים.

 

  • זגרו להקשיב לגוף שלכם ולהתמתח בתוך אזור הנוחות שלכם. אמנם אי נוחות מסוימת היא נורמלית במהלך מתיחה, אך היא לעולם לא צריכה להיות כואבת. אם אתם חווים כאב חד או עז, הפסיקו מיד את המתיחה. כדאי גם להזכיר שמתיחות אחרי אימון לא אמורות להחליף שגרת הרפיה נכונה, שצריכה לכלול תרגילי אירובי עדינים והפחתה הדרגתית של עוצמת האימון.

 

  • על ידי שילוב של מתיחות לאחר אימון בשגרת הכושר שלכם, אתם יכולים לייעל את ההתאוששות, למנוע חוסר איזון בשרירים ולשפר את הגמישות הכללית. אל תמהרו לוותר על החלק החשוב הזה של האימון שלכם. קחו את הזמן כדי למתוח כראוי ואפשרו לגוף לקצור את הפירות של העבודה הקשה.

 

תפיסות מוטעות נפוצות לגבי מתיחות

 

מתיחות הן חלק מהותי מכל שגרת כושר, אך ישנן מספר תפיסות שגויות נפוצות סביב התרגול שלהן. תפיסה מוטעית אחת היא שמתיחה לפני פעילות גופנית נחוצה כדי למנוע פציעה. עם זאת, מחקרים עדכניים הראו שמתיחה סטטית (החזקת מתיחה למשך תקופה ממושכת) לפני אימון עשויה למעשה להפחית את כוח השרירים והביצועים. במקום זאת, מומלץ לעסוק במתיחות דינמיות, הכוללות הנעת השרירים והמפרקים בטווח תנועה מלא, לפני תחילת האימון.

 

תפיסה שגויה נוספת היא שמתיחה יכולה למנוע ישירות כאבי שרירים. בעוד שמתיחה יכולה לעזור להתאוששות וגמישות השרירים, היא לא מבטלת לחלוטין את האפשרות של כאב לאחר פעילות גופנית אינטנסיבית. כאבי שרירים הם תגובה טבעית ללחץ המופעל על השרירים במהלך אימון והוא סימן להסתגלות וגדילה של השרירים.

 

אנשים רבים גם מאמינים שמספיק לבצע רק מתיחות כדי לשפר את הגמישות. עם זאת, גמישות היא תכונה רב-גונית המערבת גורמים שונים, כולל כוח שרירים וניידות מפרקים. שילוב של תרגילי כוח ותרגילי ניידות לצד מתיחות יכול לעזור לשפר את הגמישות הכללית.

 

קיימת תפיסה מוטעית שמתיחה צריכה להיות כואבת כדי להיות יעילה. להיפך, מתיחות לעולם לא אמורות לגרום לכאב חד או עז. חשוב להקשיב לגוף שלכם ולהתמתח בתוך אזור הנוחות שלכם. דחיפה מעבר לגבולות שלכם עלולה להוביל לפציעה ולהפריע להתקדמות. הגדלת העוצמה ומשך המתיחות שלכם בהדרגה לאורך זמן היא המפתח לשיפור הגמישות בצורה בטוחה.

 

הכוח של שגרת אימון מתיחות עקבית

 

עקביות היא המפתח בכל הנוגע לניצול מלוא הפוטנציאל של מתיחה – לכן כדאי להקפיד על מתיחות אחרי כל ביקור באחד מאותם חדרי כושר או אחרי כל אימון עם מאמן כושר אישי. על ידי הפיכת מתיחות לחלק קבוע משגרת הכושר שלכם, אתם יכולים לחוות יתרונות רבים עבור הגוף והנפש שלכם.

 

  1. גמישות וטווחי תנועה משופרים: מתיחה עקבית עוזרת להאריך ולשחרר שרירים, גידים ורצועות, מה שמוביל לשיפור הגמישות וטווחי התנועה. עם הזמן, הגמישות המוגברת הזו יכולה לשפר את הביצועים הספורטיביים, להפחית את הסיכון לפציעות ולהפוך את התנועות היומיומיות לקלות וזורמות יותר.
  2. שיקום שרירים משופר: מתיחות לאחר אימון עוזרות לשטוף את חומצת החלב ומוצרי פסולת מטבוליים אחרים המצטברים במהלך האימון. זה יכול לסייע בהפחתת כאבי שרירים ולקדם התאוששות מהירה יותר. בנוסף, מתיחה מגבירה את זרימת הדם לשרירים, ומספקת חומרים מזינים חיוניים וחמצן, מה שתומך עוד יותר בתהליך ההתאוששות.
  3. הפגת מתחים והרפיה: מתיחות לא רק מועילות לגוף אלא גם משפיעות לטובה על הנפש. עיסוק בתרגילי מתיחה מקדם הרפיה ועוזר להפחית את רמות הלחץ. אימון מתיחות לכל הגוף יכול לשמש כצורה של מיינדפולנס, המאפשר לכם להתמקד בגוף ובנשימה שלכם, ולספק הפסקה מהקצב הקדחתני של חיי היומיום.

 

עקביות במתיחות פירושה להפוך את זה להרגל ולשלב אותו בשגרת היומיום שלכם. כוונו לפחות 10-15 דקות של אימון מתיחות וגמישות בכל יום, או הקדישו ימים ספציפיים לזמני מתיחות ארוכים יותר. הקפידו למתוח את כל קבוצות השרירים העיקריות, תוך שימת לב לאזורים הנוטים להיות הדוקים יותר או נוטים יותר לנוקשות.

חשוב לציין שעקביות אין פירושה לדחוף את עצמכם חזק מדי או להתמתח יתר על המידה. הקשיבו לגוף שלכם וכבדו את גבולותיו. הגבירו בהדרגה את עוצמת ומשך המתיחות שלכם לאורך זמן, כך תאפשרו לגוף שלכם להסתגל ולהתקדם באופן טבעי.

עופר יעקב מאמן כושר פארמדיק
עופר יעקב
מנהל בריאותי - עופר יעקב

מנהל פורום כושר - מאמן כושר ופארמדיק

יעקב חבר רשום באקדמיה האמריקאית לרפואת ספורט ACSM, ובהכשרתו; מאמן כושר גופני, אימון קטינים ובריאות מוסמך מטעם ביה"ס למאמנים בוינגייט, בוגר לימודי שיקום לב-ריאה מטעם המכללה האקדמית בוינגייט. בריאותי הוקמה בשנת 2012 בכדי להטמיע את חשיבות הדרך 'אורח חיים בריא' לאוכלוסיה, לרבות צעירים ומבוגרים.